Veelgestelde vragen over taxaties

Algemene vragen taxaties

Wat is een taxatie?

Het kopen van dat droomhuis in Vught, die langgekoesterde verbouwing realiseren of een financiële slimme zet maken door een hypotheek over te sluiten; allemaal situaties waarin een taxatie vaak noodzakelijk is. Een taxatie is een waardebepaling van een onroerende zaak. Deze waardebepaling wordt gedaan door een taxateur en vastgelegd in een taxatierapport. In dit blogartikel gaan we uitgebreid in op wat een taxatie precies inhoudt en waarom deze zo belangrijk is. 

Wat doet een taxateur en waarom heb ik er een nodig?

Een taxateur is een professionele expert die is opgeleid om de waarde van onroerende zaak te bepalen. Deze waardebepaling kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden zoals verkoop, financiering, verzekering, onroerendezaakbelasting, echtscheiding of andere juridische zaken. Of je nu een huis wilt kopen of een hypotheek wilt aanvragen; een taxateur levert een officieel rapport aan dat nodig is voor deze transacties. Als erkend taxateur heeft Otter Taxaties ruim 5000 taxaties op zijn naam staan. Ben jij op zoek naar een persoonlijke en enthousiaste taxateur met jarenlange ervaring in Den Bosch, Vught en omgeving? Dan ben je bij Otter Taxaties aan het juiste adres. Neem contact op via  contact@ottertaxaties.nl  voor meer informatie

Hoe wordt een taxatierapport opgesteld?

Een taxatierapport wordt opgesteld aan de hand van verschillende stappen. Allereerst wordt de aanvraag voor taxatie geïnventariseerd. Na het vooronderzoek wordt er een bezoek aan huis gebracht, waarbij elke ruimte wordt uitvoerig bekeken. Er worden aantekeningen en foto’s gemaakt van alle ruimtes en technische onderdelen. Op basis van alle bevindingen die opgedaan zijn tijdens het huisbezoek en recherchewerk, wordt een taxatierapport opgesteld. Aan de hand van de details wordt de marktwaarde vastgesteld. Het taxatierapport onderbouwt deze vastgestelde waarde. Het definitieve rapport wordt uiteindelijk met de klant gedeeld. Na het delen van het rapport met de klant wordt het dossier gesloten en de opdracht gearchiveerd.

Is een taxatierapport verplicht?

Een taxatierapport is niet altijd verplicht, maar het hangt af van de specifieke situatie. Het is meestal vereist bij het aanvragen van een hypotheek, voor bouwvergunningen en fiscale doeleinden. Twijfel je of een taxatierapport noodzakelijk is? Neem dan contact op met Otter Taxaties via contact@ottertaxaties.nl of telefonisch via 06-53622460

Wat is het verschil tussen een taxatie en waardebepaling?

Het verschil tussen een taxatie en waardebepaling is dat een taxatie een schatting is van de marktwaarde van een eigendom die wordt uitgevoerd door een erkende taxateur. Dit is een formele en gedetailleerde beoordeling. Een waardebepaling daarentegen is minder formeel en kan worden uitgevoerd door een makelaar of een online tool. Let op: sinds 1 juli 2021 geldt een nieuwe Europese richtlijn waarbij het vanaf nu verplicht is om een taxatierapport aan te leveren. Een WOZ-waarde of Calcasa rapport volstaat niet meer.

Zijn taxatiekosten aftrekbaar?

Ja, de kosten voor een taxatierapport zijn vaak aftrekbaar mits deze taxatiekosten gemaakt zijn voor het krijgen van een lening voor de financiering van een woning. In de aangifte inkomstenbelasting kun je deze kosten eenmalig aftrekken.

Hoe lang is een taxatierapport geldig?

De geldigheid van een taxatierapport verschilt per geldverstrekker. Bij de meeste geldverstrekkers mag een rapport doorgaans niet ouder zijn dan 6 maanden op het moment van hypotheekaanvraag. Voor precieze informatie over de geldigheidsduur van een taxatierapport, is het raadzaam om contact op te nemen met jouw geldverstrekker of hypotheekadviseur.

Diensten en expertise

Biedt Otter Taxatie verschillende soorten taxaties aan?

Ja, Otter Taxaties biedt verschillende taxatiediensten aan, waaronder woningtaxaties en taxaties voor appartementen, al dan niet in verhuurde staat. Wij zijn gespecialiseerd in het taxeren van verschillende soorten onroerend goed. Otter Taxaties heeft veel ervaring opgedaan bij het taxeren van huizen in de hogere prijsklasse. 

Waarin verschilt een onafhankelijke taxateur van andere taxateurs?

Een onafhankelijke taxateur, zoals Otter Taxaties, is niet gebonden aan een financiële instelling en biedt objectieve en eerlijke taxaties. Dit zorgt voor betrouwbaarheid en nauwkeurigheid in het taxatierapport.

Wat onderscheidt Otter Taxaties van andere taxateurs?

Met ruim 5000 taxaties op zijn naam, weet Otter Taxaties inmiddels als geen ander dat een taxatierapport geen doel op zich is, maar een middel dat leidt tot dat droomhuis of die langgekoesterde verbouwing. Het is de taak van de taxateur om dit traject zo prettig mogelijk te maken. Otter Taxaties hecht veel waarde aan persoonlijk klantcontact en denkt graag met je mee. Ben jij op zoek naar een persoonlijke en enthousiaste taxateur met jarenlange ervaring in Den Bosch, Vught en omgeving? Neem dan contact via contact@ottertaxaties.nl of telefonisch via 06-53622460 voor meer informatie.

Wat zijn de kosten van een taxatierapport?

Elke woning is uniek. Dat geldt ook voor het opstellen van een taxatierapport. Neem contact op via contact@ottertaxaties.nl of telefonisch via 06-53622460 voor meer informatie.

Procedure en rapportage

Hoe lang duurt het voordat ik het taxatierapport ontvang?

Na de inspectie van het pand streven wij ernaar om het taxatierapport binnen enkele dagen te leveren. Dit kan variëren op basis van de complexiteit van het onroerend goed en de benodigde onderzoekstijd.

Wat wordt er opgenomen in het taxatierapport over mijn huis?

Het taxatierapport bevat gedetailleerde informatie over het onroerend goed, de waardebepaling, relevante marktgegevens en vergelijkbare verkopen in de buurt. Het wordt zorgvuldig opgesteld om aan alle wettelijke vereisten te voldoen.

Contact en afspraken

Hoe maak ik een afspraak voor een taxatie?

Je kan eenvoudig een afspraak maken door Otter Taxaties te mailen, bellen of WhatsAppen voor meer informatie via contact@ottertaxaties.nl of 06-53622460

 

Is Otter Taxaties beschikbaar in de avonden en/of weekenden?

We begrijpen dat jouw agenda druk kan zijn. Daarom bieden wij flexibele afspraakmogelijkheden, inclusief avonden en weekenden voor taxaties. 

Otter Taxaties is een erkend taxateur

Logo NWWI grijs
Logo NRTV grijs