Taxatie: wat is het en waarom is het belangrijk?

wat is taxatie

Het kopen van een droomhuis of die langgekoesterde verbouwing realiseren; beide situaties waarbij een taxatierapport moet worden opgesteld. Maar wat is een taxatierapport precies? En waarom is het zo belangrijk? In deze informatieve blog geven we antwoord op al je vragen.

Wat is een taxatie?

Een taxatie is een waardebepaling van een onroerende zaak zoals een huis, appartement of een bouwkavel. Deze waardebepaling wordt gedaan door een gekwalificeerde taxateur die bekend is met de lokale marktomstandigheden en de specifieke eigenschappen van het onroerend goed. De bepaling wordt vastgelegd in een taxatierapport. 

Wat doet een taxateur?

Een taxateur is een professionele expert die is opgeleid om de waarde van onroerende zaak te bepalen. Deze waardebepaling, ook wel een taxatie genoemd, kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden zoals verkoop, financiering, verzekering, onroerendezaakbelasting, echtscheiding of andere juridische zaken.

Hoe gaat een taxateur te werk?

De taxateur zal een grondige inspectie uitvoeren van de woning of het appartement, rekening houdend met diverse factoren zoals de grootte, locatie, bouwkundige staat, bouwtechnieken, infrastructuur, voorzieningen en de lokale marktomstandigheden. Daarnaast checkt de taxateur verschillende bronnen zoals verkooptransacties van vergelijkbare woonhuizen, appartementen of bouwkavels in de buurt, om zo een realistische waarde te bepalen. 

Waarom is een taxatie belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom een taxatie van belang is:

  • Bij verkoop: als je van plan bent om je huis te verkopen, dan is het prettig om te weten wat de waarde ervan is. Zo weet je wat je minimaal kunt vragen voor je huis en kun je een realistische prijs vaststellen.
  • Bij aankoop: het huis van je dromen gevonden? Een taxatierapport geeft inzicht of de gevraagde prijs in lijn is met de waarde van het onroerend goed. Zo voorkom je een te hoge aankoopprijs.
  • Bij hypotheek: als je een hypotheek afsluit, dan is het vaak verplicht om een taxatie te laten uitvoeren. Hiermee wordt bepaald of de waarde van het onroerend goed voldoende is om de hypotheek te dekken.

Let op: een taxatie geeft geen garantie voor de verkoop- of aankoopprijs. Het is slechts een indicatie van de waarde van het onroerend goed op het moment van de taxatie. De marktomstandigheden kunnen veranderen en ook persoonlijke voorkeuren van kopers kunnen van invloed zijn op de verkoopprijs.

Wat zijn de voordelen van een taxatie?

Een taxatie is een belangrijk onderdeel van de vastgoedmarkt, en het hebben van een recente taxatie kan veel voordelen bieden voor zowel de kopers als verkopers. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van een taxatie:

  1. Prijsbepaling: Een taxatie kan helpen bij het bepalen van de juiste prijs voor een onroerende zaak.  Dit is vooral belangrijk voor verkopers, omdat een nauwkeurige prijsbepaling kan bijdragen aan een snellere verkoop.
  2. Financiering: Veel hypotheekverstrekkers vereisen een recente taxatie als onderdeel van de aanvraagprocedure. Dit helpt de verstrekker om de waarde van het vastgoed te bepalen en om te bepalen of de lening wel of niet kan worden verstrekt.
  3. Onroerendezaakbelasting: Een taxatie kan ingezet worden als middel  om de onroerendezaakbelasting te bepalen. Dit kan bijdragen aan een vermindering van de belasting die je moet betalen.
  1. Onderhandelingen: Een taxatie kan als middel worden ingezet tijdens onderhandelingen tussen de koper en verkoper. Het taxatierapport dient hierbij als hulpmiddel bij het vaststellen van een realistische prijs voor het vastgoed. 

Kortom, een taxatierapport kan veel voordelen bieden voor zowel kopers als verkopers, zoals de juiste prijsbepaling, financiering, onroerendezaakbelasting, verzekering, en onderhandelingen. Het is belangrijk om een gekwalificeerde taxateur te kiezen om zeker te zijn van een professionele en betrouwbare taxatie.

Op zoek naar een betrouwbare taxateur?

Otter Taxaties is gespecialiseerd in het uitvoeren van taxaties en aangesloten bij het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut). Ben je op zoek naar een serieuze taxateur? Neem dan contact op via contact@ottertaxaties.nl voor meer informatie.