Werkwijze Otter Taxaties

werkwijze Otter Taxaties

 

Met bijna vijfduizend taxaties op zijn naam, weet Otter Taxaties als geen ander hoe een taxatierapport opgesteld moet worden. Maar hoe gaat Otter Taxaties te werk? En welke vragen stelt een erkend taxateur? In dit artikel nemen we stapsgewijs mee in de taxatie werkwijze van Otter Taxaties. 

Al eerder legden we uit wat een taxatierapport is en waarom dit rapport zo belangrijk is. Het opstellen van dit taxatierapport en de taxatie werkwijze kent verschillende stappen:

Stap 1: Aanmelding

Stap 2: Opdracht inventarisatie

Stap 3: Research en bezoek aan huis 

Stap 4: Taxatierapport opstellen


Stap 1: Aanmelding

Een aanvraag voor taxatie bij Otter Taxaties kan via verschillende opdrachtgevers binnenkomen. Denk aan een hypotheekadviseur die voor een hypotheekaanvraag een waardebepaling van een woning nodig heeft. Of een makelaar die een taxatierapport nodig heeft voor de aankoop van een huis. Maar steeds vaker wordt Otter Taxaties ook rechtstreeks benaderd voor het opstellen van taxatierapporten in Den Bosch, Vught en omgeving. Otter Taxaties is 100% onafhankelijk en heeft door de jaren heen een hecht klantenbestand opgebouwd. Klanten kloppen vaak opnieuw aan op het moment dat zij weer een taxatie nodig hebben. 

Stap 2: Inventariseren van de opdracht

Elke woning is uniek. Dat geldt ook voor het bijbehorende taxatierapport. Samen met de klant wordt de opdracht daarom van tevoren nauwkeurig in kaart gebracht. Wat is de reden van taxatie? En met wat voor soort huis (inclusief bouwkundige staat) hebben we te maken? Op basis van deze aanvullende informatie worden de opdrachtvoorwaarden opgesteld. Hierin staan onder andere de condities en de kosten van de opdracht. Met het geven van deze informatie vooraf biedt Otter Taxaties een ‘eerlijk prijskaartje’ aan. Zo kom je achteraf niet met onverwachte financiële kosten te zitten. Na akkoord vanuit de klant wordt de opdracht ingevoerd in het systeem en kan de taxatie beginnen.

Stap 3: Research en bezoek aan huis

Samen met de klant wordt een afspraak voor bezoek aan huis ingepland. Voorafgaand aan het huisbezoek wordt er vooronderzoek gedaan. Otter Taxaties haalt onder andere informatie uit het Kadaster, bekijkt VvE-verslagen, onderzoekt bestemmingsplannen en vergelijkt woningen uit de buurt. Gedurende de opname van het huis bekijkt Otter Taxaties elke ruimte uitvoerig. Er worden aantekeningen en foto’s gemaakt van alle ruimtes en technische onderdelen. Daarnaast wordt er gekeken naar de afwerking en het onderhoud van de gehele woning. Van dakgoten en kozijnen tot riolering, schilderwerk en kruipruimtes. 

Stap 4: Opstellen van het taxatierapport

Op basis van alle bevindingen die opgedaan zijn tijdens het huisbezoek en recherchewerk, wordt vervolgens een rapport gemaakt. Dit taxatierapport wordt zo compleet mogelijk opgesteld, inclusief bijlagen zoals een bouwkundige opnamestaat, foto’s van het huis en akkoordverklaring vanuit de klant. Gedurende het proces houdt Otter Taxaties contact met de klant. Er worden nog geen conclusies getrokken, maar eventuele opvallendheden worden alvast gedeeld. Deze transparante taxatie werkwijze geeft de klant een stukje duidelijkheid.  

Aan de hand van alle details wordt vervolgens het taxatierapport, met daarin de marktwaarde, vastgesteld. In het taxatierapport staat een onderbouwing van deze marktwaarde. Dat betekent dat eenieder die het taxatierapport leest, tot dezelfde conclusie komt. Het definitieve rapport (gevalideerd door het NWWI of voorzien van een plausibiliteit verklaring van een tweede taxateur) wordt uiteindelijk met de klant gedeeld. Na het delen van het rapport met de klant wordt het dossier gesloten en de opdracht gearchiveerd. 

Ben jij op zoek naar een persoonlijke en enthousiaste taxateur in Den Bosch, Vught of omgeving met jarenlange ervaring? Dan ben je bij Otter Taxaties aan het juiste adres. Neem contact op via contact@ottertaxaties.nl voor meer informatie.